Karitász-Nyár 2015

Az idei nyáron néhány kisebb, de igen fontos eseményről szeretnék a falu lakosainak és a katolikus híveknek beszámolni.
Néhány éve hirdette meg a Caritas Hungarica az egyházmegyei karitász szervezeteken keresztül a rászoruló gyermekek táborozásához Erzsébet utalványok adományozását. Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász felhívására az etyeki csoport is igényelt utalványokat, melyekből összesen tíz gyermek kapott egyenként 5.000Ft értékben támogatást a Művészeti Iskola hagyományos művészeti táborához. Ebből az összegből a gyerekek étkezésének egy részét fizettük. Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek és szeretnénk, ha a következő években is részesülhetnének az etyeki gyermekek hasonló támogatásokban.
A plébániai népi búcsún, mely az idén július 5-én került megrendezésre, kis csoportunk is megjelent, hogy kis, csuklón hordható rózsafüzér készítésével kedveskedjen a gyerekeknek, a szüleiknek, és az érdeklődőknek. Külön köszönetünket fejezzük ki azon kedves látogatóknak, akik adományaikat nekünk ajánlották fel. Ezt az összeget az adventi tartósélelmiszer csomagok kiegészítéséhez fogjuk felhasználni.
Az egyházmegyei szervezettől, a vámhatóság által lefoglalt, ruhákból is kaptunk lányka és fiú nadrágokat valamint pólókat, melyeket a Segítő Kéz munkatársainak segítségével juttatunk el a gyermeket nevelő családoknak.
Augusztus 3-8. között került megrendezésre Domaszéken a Katolikus Karitász Önkéntes Képzőtábora, melyre az idén sikerült eljutnom. Az eseményre az egyházmegyéből három önkéntessel, az egyházmegyei igazgatónkkal, Nagy Lajosné Krisztinával valamint a helyettesével együtt utaztunk.
Már vasárnap este megérkeztünk, hogy hétfőn reggel elkezdhessük a hivatalos programot, amely a hét egészére tartalmasnak és hasznosnak bizonyult. A programon részt vett szinte minden egyházmegye, ott volt Écsy Gábor atya, a Magyar Karitász vezetője, jelen voltak a megyei igazgatók, voltak meghívott előadók, és olyan előadók is, akik péntek délig velünk töltötték a képzési időt.
Az előadások felölelték a katolikus karitász által végzett munka egészét. Szó volt a Karitász szervezetének felépítéséről, a segítségnyújtás teológiai alapjairól, a karitász munka alapelveiről valamint ennek a munkának a színtereiről. Nagyon sok mindent megtudhattunk az önkéntes munkáról katasztrófa helyzetben, migránsokkal és menekültekkel, a családokkal, az idősekkel, cigányokkal, szenvedélybetegekkel, fogyatékkal élőkkel. Minden előadás nagyon színvonalas volt. Az előadásokat követően asztalok körül, kisebb csoportokban folyt a munka, ahol alkalom nyílt arra, hogy egymástól tanuljunk, megosszuk a tapasztalatainkat és feltehessük a kérdéseinket is.
Volt elsősegély nyújtási ismeretekről előadás és lehetőségünk volt megismerni az újraélesztés technikáját is. Nagyon fontos és érdekes gyakorlati feladatot is kapott minden csoport, melynek során egy általunk kitalált esemény megvalósításához kellett felmérni és meghatározni a szükséges eszközöket, önkéntesek számát és a ráfordítandó munka mennyiségét, valamint a szükséges forrást megszervezni szponzorokon keresztül.
De nemcsak a komoly munkára jutott idő, hanem a játékra, az ismerkedésre, a táncházra, szegedi városnézésre és mórahalmi fürdőzésre is.
Külön segítette az elmélyült munkát és lelki táplálékot is nyújtott a mindennapi szentmise, melyre a legtöbbünknek nem jut ideje a hétköznapok során.
Az ősz beköszöntével a csoport újra felvette a munkát, a következő hónapokban is rendszeresen találkozni fogunk, hogy az őszi-téli feladatokat megszervezzük. Szeretnénk, ha kicsit bővülne a csoportunk. Olyan keresztény testvéreket várunk a csoportba, akik a katolikus karitász szellemiségével egyet értenek és fontosnak érzik, hogy a legelesettebbeknek itt Etyeken is segítséget tudjunk nyújtani és szívesen, örömmel áldoznak időt, önkéntes munkát ennek a célnak a megvalósítására.
Jelentkezni a római katolikus plébánián valamint a 70/4550006-os telefonszámon lehet.

Wortmann Orsolya
Katolikus Karitász etyeki csoportjának vezetője